ANTIFOULING AANBRENGEN IN 6 STAPPEN

Het vaarseizoen staat voor de deur. Volg hieronder stapsgewijs hoe je antifouling aanbrengt op je boot. De stoffen in antifouling zijn gevaarlijk voor de huid. Neem daarom de volgende voorzorgsmaatregelen: trek latex handschoenen aan, zet een veiligheidsbril op, en gebruik bij voorkeur ook een stofkap en een (wegwerp-) overall met muts.

STAP 1
Zet de waterlijn af met schilderstape. Tape ook andere onderdelen af die niet mogen worden geverfd, zoals de anodes en de schroef.

Tip: Tape de boeg zorgvuldig, zodat de lijn mooi doorloopt.

STAP 2
Breng de antifouling aan met een kortharige roller. Zorg dat de laag niet te dun wordt. Voor een strak eindresultaat kan iemand het verse verfwerk nalopen met een sponsje om randen en druipers weg te halen.

STAP 3
Gebruik een kwast voor de lastige hoekjes. Een schuimrubberkwast is hier erg handig, omdat deze geen strepen maakt.

Tip: Schilder de transducer van de dieptemeter niet mee.

STAP 4
Het is van belang om de instructies van de fabrikant goed op te volgen. Meestal wordt aangeraden om twee lagen aan te brengen. Breng niet te veel verf aan, maar zeker ook niet te weinig. Door een te dunne laag kan de onderliggende laag primer worden aangetast.

STAP 5
Schilder eerst rondom de stempels van de bok, waar de boot op staat. Als de lagen droog zijn, kun je de werf vragen de boot zo te ondersteunen dat de stempels om de beurt kunnen worden weggehaald. Probeer dit vooral niet zelf. Een alternatief is om de kale plekken te behandelen als de boot in de singels hangt. Let op: zachte antifouling heeft geen minimum droogtijd nodig voordat het nat wordt.

STAP 6
Breng nog een extra laag aan langs de waterlijn en op de voor- en achterkant van kiel en roer.

DE SCHROEF
Over het wel of niet verven van de schroef zijn de meningen verdeeld. Door de hoge snelheid van de bladen laat gewone antifouling snel los. Er zijn speciale antifoulings in de handel voor schroeven.

Een andere optie is om de schroef te polijsten. Het oppervlak moet dan zo glad worden dat organismen zich echt niet aan het oppervlak kunnen hechten.

Zet de bracket van de schroef wel in de primer en de antifouling.

Bron: www.zeilen.nl
Auteur: Stijn Tettero