DE GASINSTALLATIE CHECKEN

PROBLEEM
‘Ik heb een nieuwe boot gekocht, een Bavaria uit 1998. Volgens de vorige eigenaar is hij goed onderhouden en zo ziet hij er ook uit. Iedere winter is hij door een professioneel bedrijf onderhouden en uit het water geweest. Nu ziet de gasinstallatie aan boord er ook nog goed uit. Het is een Campingaz-fles in een bun en een tweepits fornuis. Maar hoe kom ik erachter of die installatie ook echt goed is? Waar let is op en hoe kan ik een en ander inspecteren? Ik weet nu namelijk niets en wil wat zekerheid.’

OPLOSSING
We hebben je vraag voorgelegd aan Jachtwerf de Grevelingen. Dit is onder andere een HISWA-erkend gasbedrijf. De specialist vertelde ons het volgende. Je kunt zelf best de installatie controleren, maar in geval van twijfel is het raadzaam om dit toch over te laten aan een expert. Het minste dat die kan doen is de hele installatie afpersen om te kijken of hij of dit moment gasdicht is. Wil je echt zekerheid, laat dan een complete keuring doen. Het rapport van die keuring kan dan ook naar je verzekering om in ieder geval alle twijfel uit te sluiten.
Als je zelf eerst wilt kijken, begin dan bij de gasbun. De Bavaria heeft die in ieder geval. Controleer als eerste of de bun afsluit en of de afvoer is aangesloten en niet is verstopt. Haal los vuil uit de bun. Kijk naar de slang en controleer die op uitwendige beschadigingen of knikken. Dan de datum: een slang moet volgens de HISWA-voorwaarden na drie jaar gebruik worden vervangen. Maar op de slang zie je alleen een uiterste houdbaarheidsdatum, de ‘expiry date’. Dat vertelt je niet alles. Want als die bijvoorbeeld 2020 is, dan kan hij alsnog al drie jaar in dienst zijn. Bij twijfel vervangen. De drukregelaar heeft ook een datum, die mag tien jaar oud zijn. Kijk ook of hij een automatisch afblaasventiel heeft. Je herkent die gemakkelijk, het is een soort plastic dopje. Zo’n drukregelaar kost 10 tot 15 euro, dus hier ook: bij twijfel vervangen. Kijk of de regelaar de juiste is voor het fornuis. Check van beide de druk, 50 of 30 millibar. En zorg dat beide hetzelfde zijn.
Zet de gasfles goed zeevast, beweging kan de slang beschadigen. Loop vervolgens de leiding door de boot na en kijk naar eventuele beschadigingen. Bij het fornuis controleer je ook de slang op leeftijd.
Check als laatste of het fornuis een uitstroombeveiliging heeft. Die zorgt ervoor dat de uitstroom van gas stopt als de pit uit is. Steek de pit aan en laat die even branden, draai daarna de gastoevoer dicht. Binnen maximaal een minuut moet je een klik horen. Zo niet, vervang de beveiliging dan. En als laatste nogmaals, bij twijfel: neem een expert in de arm.

Bron: Waterkampioen 3 mei 2016