Een pomp voor drinkwater aan boord komt in veel soorten en vormen. Hand- of voet-bediend en uiteraard elektrisch. Van klein tot groot, 5 pompen voor je drinkwater.
WHALE V-POMP
Eenarmige bandiet
Een van de simpelste manieren om drinkwater uit je tank in de wasbak te krijgen is met deze handpomp van Whale. Het model is sinds de jaren zestig wel wat verbeterd met betere seals en meer opbrengst, maar het principe is hetzelfde: een eenvoudige pomp die water oppompt doordat je de knop aan de bovenkant omhoogtrekt. Hierdoor bedien je een zuiger die het water aanzuigt en door de uitloop naar buiten brengt. Simpel, met slechts een rubber die de zuiger afsluit in het pomphuis. De opbrengst is best hoog. Per minuut kun je 8 liter oppompen; dat is op het niveau van een normale kraan. Het voordeel met dit soort handbediende pompen is dat je minder water gebruikt en geen elektra nodig hebt. Nadeel is dat je hem met één hand moet bedienen, wat handenwassen tot een lastige klus maakt.
WHALE GUSHER
Met de voet
Zoals gezegd is een groot nadeel van handbediende pompen dat je één hand nodig hebt. En dat is onhandig als je met vieze handen staat. Ten eerste moet je met je vuile handen de pomp bedienen, ten tweede is handen wassen een rare gebeurtenis. De pomp stopt als je hem niet bedient, dus met twee handen onder een lopende kraan kom je nooit. Deze voetbediende pomp van Whale is een veel betere oplossing. Je hebt nog steeds geen elektra nodig en ook met deze pomp gebruik je minder water. Maar je hebt wel je handen vrij. De Gusher Galley heeft een maximale capaciteit van 15 liter per minuut, wat meer dan voldoende is. Het pomphuis is gemaakt van stevig slagvast kunststof. De pomp is zelf-aanzuigend en heeft er geen hinder van als hij droog draait. Hij is in diverse posities te monteren.
WHALE INLINE POMP
Simpel elektrisch
Hoewel dit type bedoeld is om extra power te geven aan de gewone elektrische pomp aan boord, is het ook een simpele, op zichzelf staande drinkwaterpomp. Dit is wel echt een basisoplossing als je iets elektrisch wilt. Je monteert de pomp in de aanzuigleiding van de drinkwatertank. Wel lager dan de tank, omdat hij niet zelf-aanzuigend is en het niet prettig vindt om droog te draaien. Onder de tank geplaatst vult de pomp vanzelf met water. Hij heeft een capaciteit van 13 liter p.m., maar dan moet hij wel vrij kunnen stromen. Een beetje hoogteverschil en wat extra aansluitingen en het houdt snel op. Ook moet je een kraan met een schakelaar monteren. Je ziet dit vooral veel in caravans toegepast. zodra je de kraan openzet, bedien je ook een schakelaar die de pomp aanzet. Misschien iets te simpel?
JABSCO PAR-MAX 1.9
Serieus pompje
Deze Par-Max 1.9 van Jabsco is een echte drinkwaterpomp, maar dan wel een mooi kleintje voor een basisinstallatie aan boord. De Par-Max is voorzien van een driekamer diafragmapomp, met een pulsation eliminator. Dit houdt in dat de pomp een mooie vloeiende straal water levert. Simpele, oudere elektrische pompen leveren hun water nogal schokkerig en daardoor rumoerig. De pomp is zelf-aanzuigend, dus ook als de tank een keer leeg is geweest, hoef je geen ingewikkelde dingen te doen om hem weer aan de gang te krijgen. Het inschakelen van de pomp gebeurt automatisch als je een kraan opent. De pomp verliest dan de druk in de leiding en zal aanslaan. De opbrengst is 7 liter per minuut. In theorie kan hij tot 3 tappunten aan, maar als je die allemaal tegelijk gebruikt, is de fut er snel uit.
FLOJET 4305
Net even groter
Als het allemaal net even groter en sterker moet, is deze Flojet een aardige optie. Het kan uiteraard allemaal nóg veel groter, met meer capaciteit, drukvaten en andere opties, maar wij stoppen even bij deze maat. Dit is een vierkamer diafragmapomp die maximaal 13 liter per minuut kan leveren. Dan moet hij wel vrij kunnen stromen. Op zich is ook deze pomp geschikt voor zo’n drie tappunten. Deze kan je dan nog steeds niet allemaal tegelijk gebruiken, maar dat komt ook niet zo vaak voor. Hij levert een druk van maximaal 2,5 bar, waarboven hij zichzelf uitschakelt. Als de druk onder de 1,7 bar zakt, bijvoorbeeld door het opendraaien van een kraan, schakelt hij weer in. Bij een pomp als deze moet je er wel rekening mee houden dat hij nogal wat stroom gebruikt. 5 ampère is niks geks.
Bron: Waterkampioen 7 april 2016
Auteur: Jeff Hollestelle