EEN TRILLENDE SCHROEF

PROBLEEM
Mijn Jeanneau Aquila is niet meer de jongste, maar nog steeds een heel fijne boot. Wat wel een beetje vervelend begint te worden is de trilling in de boot als ik op de motor vaar. Een monteur heeft al naar de motor gekeken en die uitgelijnd. Maar dat maakt geen verschil. Kan de trilling van de schroef komen? En als dat zo is, moeten we dan maar een nieuwe kopen of is er nog iets aan te doen?

OPLOSSING
Het zou zomaar kunnen dat er iets met de schroef aan de hand is. Wat ook nog mogelijk is, is dat de anode op de schroefas loszit, waardoor deze trillingen veroorzaakt. Ook kan het buitenlager versleten zijn, waardoor de as in het lager te veel speling heeft. Dat is eenvoudig te controleren door de schroefas heen en weer te bewegen in het lager. Deze mag een fractie speling hebben, maar niet meer.

We vroegen aan Hartog en zonen Scheepschroeven uit Dordrecht wat het probleem kan zijn en of er een oplossing is. Deze ervaren mensen zijn vrij duidelijk in hun antwoord. Scheepschroeven zijn best complexe producten met heel wat variabelen. Als je zo op het eerste gezicht niets aan de schroef ziet, kan het nog steeds zo zijn dat hij niet meer in model is. Mocht je wel iets zien, dan is het sowieso een goed plan om hem door een specialist te laten nameten en indien nodig te richten of repareren. Een schroef kan altijd iets raken onder water waardoor een blad ontzet raakt. Dat kan zonder visuele schade zijn en toch veel trillingen veroorzaken. Het kan ook zijn dat er niets met de bladen aan de hand is maar dat de spie niet de juiste maat heeft. Het komt nogal eens voor dat de schroef klemt op de spie voordat de moer de schroef volledig op de as heeft geklemd. De schroef zit dan niet goed in het midden op de as met trillingen als gevolg. Ook kan het zijn dat de schroef uit balans is en trillingen veroorzaakt. De vakman kan dat snel en eenvoudig controleren. Als er iets niet klopt aan de schroef, is repareren vaak mogelijk. De vakman kan bijvoorbeeld de bladen weer richten. En zelfs als er een hapje uit het blad is, kan dat worden gelast. Er zit wel een grens aan deze reparaties. Is de schroef te zeer beschadigd of de reparatie te groot, dan loont het als snel om de schroef volledig te vervangen.

Bron: Waterkampioen 7 april 2016
Auteur: Jeff Hollestelle