HAARSCHEUREN IN POLYESTER

PROBLEEM
Bij een van de scepters aan dek van onze Elan zitten haarscheuren in het polyester. De scepter staat ook wat krom, dus vermoedelijk is iemand er tegenaan gevaren. Of hebben we zelf iets geraakt zonder het te merken. Die haarscheuren zien er niet uit en die zou ik graag zelf willen repareren. Ik kan het ook laten repareren, maar ik vind het wel leuk om zoiets eens zelf te proberen. Maar ik heb geen idee hoe ik dit aanpak. Kunt u mij op weg helpen?

OPLOSSING
Om u stap voor stap uit te leggen wat u het beste kunt doen, hebben wij even overlegd met de experts van Polyservice. Dit omdat zij ook een goed assortiment materialen hebben die u nodig heeft. Voor u met de reparatie gaat beginnen, is het belangrijk dat u de ernst van de schade goed inschat. Want het repareren van de haarscheuren is slechts een cosmetische reparatie. Als er structurele schade is aan het laminaat, is de kans groot dat de scheuren binnen korte tijd weer terugkomen. Zeker bij een scepter omdat die regelmatig belast wordt. Als de scepter makkelijker kan bewegen en u het dek daar ook meer ziet bewegen dan bij de andere scepters, kan de reparatie groter zijn dan alleen maar wat wegwerken van de haarscheuren in de gelcoat. Eventueel moet er dus ook gerepareerd worden aan het polyester zelf. Laat bij twijfel een expert even meekijken.
Het wegwerken van de haarscheuren is niet moeilijk. Begin met het wegnemen van de scepter om beter bij de schade te kunnen. Maak daarna het dek goed schoon en ontvet de plek om de scepter. Met een Dremel of een andere kleine multitool slijpt u de haarscheuren een beetje open. Niet overdrijven maar wel echt open. Ontvet wederom goed. Hierna kunnen de haarscheuren gevuld worden met gelcoat. Let bij de aanschaf wel op de kleur. Volg de instructies bij de gelcoat goed op. Met name temperatuur en vocht zijn kritische variabelen. Breng niet te veel gelcoat aan, het wegschuren daarvan is een vervelende klus. Vul liever een tweede keer iets bij. Plak een stuk cellofaantape over de vers aangebrachte gelcoat om uitlopen te voorkomen en om een mooi glad geheel te krijgen. Hierna schuurt u de gelcoat glad met een steeds fijnere korrelgrofte. Als laatste polijst u de plek. Als het goed is, ziet u niet meer van de reparatie.

Bron: Waterkampioen 4 november 2015
Auteur: Jeff Hollestelle