ONDERHOUD VAN DE KLAPSCHROEF

Klapschroeven bieden onder zeil minder weerstand dan schroeven met vaste bladen. Het is echter wel zaak om ze goed te verzorgen, zodat het rendement optimaal blijft en de levensduur wordt verlengd. Zeilen legt uit waar je op moet letten. Als de klapschroef er een seizoen op zout water op heeft zitten, zullen de schroefnaaf en de schroefbladen goed moeten worden schoongemaakt. De eerste stap is echter de schroef controleren op overmatige slijtage. Zit de schroefnaaf nog stevig op de schroefas? Zitten de bladen nog goed vast? Werkt de vertanding van de schroefbladen nog goed of zit daar zoveel speling op dat de tanden kunnen verspringen? Bij twijfel: vraag het de expert.

Schoon
Is alles in orde? Dan is het tijd om de schroef voor te bereiden op het volgende seizoen. Met water en watervast schuurpapier of een schuursponsje kun je de aangroei de baas. Zorg dat je de schroef zo glad mogelijk maakt: elke kras is een basis voor nieuwe aangroei. Hoe beter gepolijst, hoe langer de schroef schoon zal blijven en hoe hoger het rendement van de schroef zal zijn: een kleine beetje aangroei kan al een dramatische impact hebben op de voortstuwing.

Anode
Wanneer je kijkt naar de hoeveelheid brons van de schroefnaaf en de schroefbladen ten opzichte van het aluminium saildrive staartstuk, zal duidelijk zijn dat het aluminium van het staartstuk goed moet worden beschermd om elektrochemische corrosie te voorkomen. Dit doe je met behulp van anodes.

De beste beveiliging bestaat uit een ringanode op het saildrive staartstuk en nog een extra anode op de schroefnaaf. Het is heel eenvouding nat te gaan of de anodes hun werk goed doen: als dat het geval is, zullen ze langzaam maar zeker bijna helemaal verdwijnen. Dan is het tijd voor vervanging. Een eenvoudig karwei, waarbij het vooral zaak is dat de boutjes goed vast zitten en er een goed contact tussen anode en schroefnaaf bestaat.

Is de schroef eenmaal gepolijst en voorzien van een nieuwe anode, dan hoef je voor het te water laten alleen de vertanding nog maar van een lik zeewaterbestendig vet te voorzien. Op die manier voorkom je onnodige slijtage aan de vertanding.

Bron: www.zeilen.nl 4 december 2016
Auteur: Lars Bosma