TACKINGMASTER TACTISCH HORLOGE

De TackingMaster is de ideale tool om inzicht te krijgen in het windpatroon tijdens zeilwedstrijden!

Hoe werkt het?
Allereerst wordt de rode ring losgedraaid, waarna de windrichting met de witte ring kan worden ingesteld.
Tevens kan de kompaskoers naar de bovenboei worden ingesteld met de 2 oranje pijltjes.
In het voorbeeld hieronder staat de windrichting op 340 graden en ligt de bovenboei op 330 graden.
Draai de rode ring vast zodat deze settings niet meer kunnen veranderen.
De gekozen windrichting geldt vanaf nu als 0-meting oftewel gemiddelde windrichting.

De witte lijn horizontaal over de TackingMaster geeft nu aan wat de koers van de startlijn zou moeten zijn. In de foto hieronder is dit dus 250 graden.
Mocht de pin-boei van de startlijn op 260 graden liggen dan is duidelijk dat de linker kant van de lijn favoriet is om te starten.

Tijdens het varen met aandewindse koers zou bij een tacking-angle van 90 graden de koersen resp. 25 en 295 graden moeten zijn volgens de foto hieronder. Bij groteren of kleinere tacking-angles kan men ook naar de stipjes kijken.
Mocht na verloop van tijd de koers wijzigen naar een andere hoek, dan kan de binnenste zwarte ring van de TackingMaster worden verdraaid.
Nu is duidelijk te zien in het rood/groene venster dat de wind is gedraaid.

Dit spelletje gaat continu door, en de TackingMaster geeft continu aan hoeveel graden de wind is gedraaid t.o.v.de gemiddelde wind die als basis is ingesteld.
Tevens geeft de Tackingmaster continu de kompaskoers aan die over de andere boeg wordt gevaren. Ideaal dus voor het bepalen van laylines!
Ook downwind gaat dit spelletje door. Bij gijp-hoeken van bijvoorbeeld 60 graden neem je het 3e streepje vanaf het rood-groene bootje op het horloge. Een windshift tijdens het spinnaker of gennakerrak is nu ook super eenvoudig te herkennen.
Eenmaal bij de onderboei aangekomen is van tevoren dan ook al goed te bepalen wat de wind heeft gedaan, en dus welke kant het beste zou zijn in het upwind kruisrak.

Iedereen gebruikt de TackingMaster op zijn eigen manier. Windpatronen zijn niet nieuw natuurlijk, maar de TackingMaster geeft wel een heel goed inzicht hierin.
De TackingMaster wordt al veelvuldig gebruikt door prof-zeilers op zowel grote als kleine open boten!

Bron: www.moremarine.nl