TAPE

Zo’n rolletje tape is altijd handig. Makkelijk in gebruik en multifunctioneel. Denk je wat meer in tape, dan zie je steeds meer toepassingen.

Knopen, schroeven, lassen. Steeds meer groeit het inzicht dat deze toepassingen niet heilig zijn. Verbindingen met tape zijn vaak ook goed, soms zelfs beter. Tapen vraagt om minder vaardigheden en gereedschappen. Tape is lichtgewicht, flexibel, meestal makkelijk te verwijderen zonder ingrijpende sporen achter te laten. Dit maakt tape ook geschikt voor tijdelijke bevestigingen. Een overbekend voorbeeld daarvan is afplakband bij schilder- en kitwerk, bijvoorbeeld Kleenedge.
Deze en andere tapesoorten gaan wel over het algemeen minder lang mee dan klassieke bevestigingen. Las- en boutverbindingen zijn bovendien sterker en bezitten op dit punt vaak grote reserves. Dergelijke verbindingen zitten bij slijtage en veroudering dan ook minder snel in de gevarenzone. Ondertussen wordt het toepassingsgebied van tape echter breder, bijvoorbeeld tape als loop tussen een blok en een bevestigingsoog aan dek. Toch wel iets heel anders dan slechts een strook antisliptape aan dek.

Tapen
Je kunt mikken op de hechting tussen tape en ondergrond. Vaak geeft tape op tape echter de beste verbinding.

Ripstop
Dunne nylontape met herkenbare ruitstructuur. Bijvoorbeeld toegepast bij scheurtjes in dacron en nylon zeilen. Ook op laminaatzeilen, voor tijdelijke reparaties.

Uhmwpe
Hoogwaardige polyethyleentape ter voorkoming van beschadigingen en slijtage. Ook toepasbaar op bijvoorbeeld een spinnakerboom. Denk verder aan de bescherming van voorstagprofielen.

Rescue Tape
Zelf-vulkaniseren tape die goed op zichzelf hecht. Bijvoorbeeld toepasbaar op een standpijp die dreigt lek te raken. Bestand tegen kou en hitte en toepasbaar onder water.

Gecko-Tape
Duurdere multipurpose tape, leverbaar met veel of weinig rek. Om beslagen te beschermen of om dikte op te bouwen, bijvoorbeeld bij het uiteinde van een zaling.

PVC en Nylon
Bijvoorbeeld ter afscherming van beslagen. PVC is rekbaar (krult onder invloed van zon/warmte), nylon geeft wat meer body bij bescherming tegen schavielen.

Uv-Shielding Tape
Duurzame vinyl. De zeer geringe doorlaatbaarheid van Uv-straling beschermt de flexibele bevestiging van de ruit.

Duck Tape
Universele tape voorzien van een weefsel, goed voor redelijke sterkte. Geschikt voor allerlei noodreparaties (tijdelijk). Een alternatief is Gaffer Tape (eigenlijk Gaffa tape). Deze laat minder tot geen lijmresten achter op de ondergrond.

Poly-Isobuteen
Makkelijk vormbare rubber tape, bijvoorbeeld toepasbaar bij tuigages of elektrische installaties.

Gastape
Teflontape zonder lijmlaag. Afdichting bij schroefdraadverbindingen, bijvoorbeeld koppelingen in gasleidingen of kranen op huiddoorvoeren.

Bron: Waterkampioen 3 maart 2016
Auteur: Jim Post