TEAKDEK LEK?

Dat ouderdom met gebreken komt, geldt ook voor teakdekken. Een oplettend oog is dan verstandig. Dicht het dek nog goed af?

Teakdekken zijn mooi en hebben goede antislip-eigenschappen. Teak is ook relatief duur, daar ben je zuinig op. En je moet het dicht houden, anders wordt het nog duurder. Want gaat een teakdek lekken, dan komt er vocht onder. Een stalen dek zal dan gaan roesten en/of doorroesten. Ook een houten of polyester ondergrond moet droog blijven. Zitten bijvoorbeeld bevestigingsschroeven in de sandwichconstructie onder het teakdek, dan kan ook die ondergrond snel in duurzaamheid worden aangetast. Hierbij zoekt vocht vaak ook een weg naar andere plaatsen. Het mag duidelijk zijn dat dergelijke schade, net als het doorroesten van een stalen dek, de basis van het schip aantast. Teakdekken moeten dus dicht zijn.
Uiteraard neemt een teakdek vocht op, om dit later weer af te staan. Maar de beddingcompound daaronder en een goede toplaag/verfsysteem op de basisconstructie houden deze laatste dicht. Kan er geen vocht in de onderliggende constructie binnendringen en is een massief teakdek goed gelegd, dan is een levensduur van minstens twintig jaar geen probleem.

Epoxy
Teak moet kunnen krimpen en uitzetten. Bij teak dikker dan een millimeter of vijf is kit aan te raden boven epoxyverlijming.

Lekkans
Teakdekken zijn vaak vastgeschroefd. Is een dek perfect vlak, dan kun je ook kiezen voor flexibel verlijmen. Geen gaten in je dek, dus minder kans op lekken.

Kwartiers
Teak wordt nat (zet uit) en droogt weer (krimpt). Met de jaarringen haaks op het oppervlak – kwartiers gezaagd – gebeurt dit met de teakdelen mooi vlak. Samen met een flexibele bevestiging dicht dit het dek het beste af.

Scheur
Schroeven iets verder weg van de uiteinden verkleinen de kans op scheuren in het teak. Kijk ook eens of alle teakdelen aan het uiteinden zijn voorzien van een kitnaad.

Vierkant
Een goede kitnaad is minstens zes millimeter breed en diep. Hij kan dan goed meebewegen met het teak. Hecht de kit niet meer aan het teak, dan steekt het vaak hard en ‘vierkant’ uit de naden.

Prop
Dikke teakproppen dichten de schroeven goed af. Tekort aan dikte geeft weinig houvast, deze loop je er snel uit. Epoxy geeft hier geen blijvende afdichting.

Kitnadentape
Kitnadentape onderin vergroot de flexibiliteit van de naad. Hierdoor komt er ook geen kit tussen de teakdelen ónder de uitgefreesde voeg. Deze kleine hoeveelheid kit in dit smalle naadje kan nauwelijks rekken. Een scheurtje hierin schiet snel door in de kitnaad zelf.

Vocht
Slecht drogen na natmaken of een regenbui duidt op lekkage. Kijk, voel en duw eens op plaatsen die je niet vertrouwt.

Prop vervangen
Bij (nog) voldoende teakdikte kun je de schroef verdiept aanbrengen. Schroef eruit, voorzichtig boren en schroef er weer in. Daarna een hogere prop inkloppen.

Kitnaden vervangen
Oude kit eruit en de naden schoonborstelen. Daarna aftapen, primeren en kitnadentape (afhankelijk van leverancier) erin. Vervolgens kitten, vlakstrijken en de afplaktape verwijderen. De iets te hoge kitnaad (ter dikte van tape) krimpt tijdens het drogen.

Bron: Waterkampioen juli 2014