TEAKDEK VERZORGEN

PROBLEEM
Na vijftien jaar intensief gebruik gaat het dek op mijn boot wat slijtage vertonen. Ook wordt het steeds lastiger om het netjes schoon te krijgen. Dat kost steeds meer kracht, tijd en schoonmaakmiddelen. Nu wordt over dat laatste veel gezegd en geschreven. De een zweert bij groene zeep, de ander bij soda of zelfs schoonmaakazijn. Maar wat voor invloed die middelen op teak hebben, is me niet helemaal duidelijk. Dus mijn vraag voor het behoud van mijn dek en verminderen van de slijtage: welk middel kan ik het best gebruiken?

OPLOSSING
Er zijn inderdaad nogal wat verschillende meningen over het schoonmaken van teakdekken. Zelfs bij de specialisten en leveranciers van schoonmaakmiddelen. We hebben nog eens navraag gedaan en komen tot het volgende, samengestelde antwoord. Over één ding is iedereen het eens: teak is best zacht en kwetsbaar, dus grof schoonmaken met harde borstels, scotchbrite en zelfs hoge drukreinigers is uit den boze. Je beschadigt hiermee de vezels van het hout. Niet alleen slijt het hierdoor sneller, het hout gaat ook ‘open’ staan, waardoor het veel sneller vervuild. Ook komt het vuil dieper in het hout te zitten wat weer extra hard schoonmaken betekent. De meest gebruikte huis-tuin-en-keukenmiddeltjes worden ook afgeraden. Zeker schoonmaak- of natuurazijn. Het reinigende effect daarvan is wel goed, maar het is echt funest. Teak bezit vrij veel kalk, een van de redenen waarom een dek stroef blijft als het nat is. Schoonmaakazijn heeft een sterk ontkalkende werking en dat wil je dus absoluut niet. Biotex wordt ook nog wel eens gebruikt, omdat de enzymen in dit wasmiddel ook goed groene algen verwijderen. Maar ook dit product is te hard voor het teakdek. Groene zeep trekt natuurlijke oliën uit het hout en laat daarbij zelf een vet laagje achter. Hierdoor verarmt het teak en het vette laagje houdt juist weer goed nieuw vuil vast. Soda, als je het goed verdund gebruikt, is slechts beperkt schadelijk maar reinigt niet voldoende.
Een andere overweging bij schoonmaakmiddelen is hun effect op de kitnaden en op de andere materialen aan dek, zoals het polyester, roestvast staal, het plexiglas.
Zonder er nu een heel commercieel antwoord van te maken, gebruik een reinigingsmiddel dat bedoeld is voor teak. Geen wondermiddeltjes, maar gebruik iets van een fabrikant die er moeite, tijd en vaak veel geld in heeft gestopt om iets goeds en veiligs te maken. Je betaalt ongetwijfeld wat meer, maar als het de levensduur van je teakdek verlengt, verdien je dat snel terug!

Bron: Waterkampioen 3 maart 2016
Auteur: Jeff Hollestelle